Aanbevelingen - Karin Driegen

    18-02-2020 

Het is méér dan een oorlogsverhaal, het is in de kern een verhaal over ‘mens zijn’ in een complexe situatie. Over verwachtingen, keuzes, de wens het goede te doen, de onmacht daarin en het opboksen tegen (eigen) grenzen. Over hoe het is een ‘buitenstaander’ te zijn, over de wens gezien te worden, een plek te hebben. Maar ook over de ángst gezien te worden. Een rijk verhaal dat tot nadenken stemt.

Lili de Ridder, De lettervrouw

 

18-02-2020 

De flinterdunne scheidslijn tussen goed en kwaad 5*****

De bevrijding van Auschwitz-Birkenau ligt 75 jaar achter ons. Nog dagelijks ondervinden overlevenden en nabestaanden de gevolgen van de wreedheden die plaatsvonden in de Tweede Wereldoorlog, hetzij fysiek of in hun herinnering. Het herdenken blijft onverminderd belangrijk, vooral in onze tijd.

In het boek – Waarom moet ik u tegen jou zeggen? – gaat het niet alleen over onvervuld verlangen, onvermogen, schuldgevoel en persoonlijk lijden, maar is de soms flinterdunne scheidslijn tussen goed en kwaad voelbaar. Waar je wieg staat, de tijdsgeest en levensomstandigheden spelen een belangrijke rol in het maken van levenskeuzes die een diepe weerslag hebben. In het geval van Minnie, een leven lang.

Renée Dettmers, docent Nederlands

24-03-2020

Mooi en meeslepend 5*****

Ik heb dit boek in een paar dagen uitgelezen. Een heel mooi en meeslepend verhaal waarin je een kijkje neemt in de gedachtengang en het leven van de vrouw van een verzetsstrijder in de 2e Wereldoorlog. Juist omdat het boek deels gebaseerd is op echte gebeurtenissen, vond ik het een fascinerend verhaal. Geweldig boek en absoluut een aanrader !!

Nettie Hoogstrate

 

26-03-2020

75 jaar later 4****

De stormachtige periode waarin de hoofdpersonen van dit boek zich bevinden wordt goed voelbaar gemaakt. De karakters zijn erg verschillend en goed uitgediept. Als kenner van deze periode en de omgeving vind ik dit een verrassend boek. Hopelijk gaat de schrijfster het hier niet bij laten en verschijnen er meer titels van haar hand.

J. A. Palte

30-03-2020

Herkenbaar 4****

Het boek in een adem uitgelezen. Fijne Leesstijl.
Het geeft kijk op hoe een Duitse vrouw/moeder in Groningen zich in oorlogstijd staande moest houden.
Haar gevoel voor haar nieuwe vaderland maar ook haar verlangen naar Duitsland waar haar familie en vrienden woonden.
Voorts omschrijft het boek de kracht van haar om na de oorlog zonder man verder te moeten gaan.
De liefde voor haar gezin en het geloof staan hiervoor centraal.
Ook pakkende en herkenbare beschrijvingen.

W.K.D. Alma

01-04-20202 Ontroerend mooi 5*****

Een vlot geschreven verhaal dat ontroerd en nieuwsgierig maakt naar het verloop. Een verhaal over een vrouw en moeder in het noorden van Nederland ten tijde van de oorlog en daarna. Een verhaal over moed, angst, doorzettingsvermogen en verlangen. Ik heb het boek met ontroering gelezen en met een zucht gesloten.

Jacqueline D

12-04-2020

Een indringend oorlogsverhaal 5*****

Het boek “ Waarom moet ik U tegen jou zeggen” behandeld het thema van de laatste oorlog dagen in Oost Groningen en volgt de perikelen van een jong gezin en met name de in Duitsland geboren moeder. Het is een indringend verhaal over heldendom en de sinistere ontknoping van een verzetsgroep complot. Na de ontroerende ontknoping wordt de vrouw verder in haar leven gevolgd door de jaren tot aan haar dood. De enorme impact van het gebeuren blijft haar leven lang achtervolgen en de schrijfster maakt er een prachtig document van dat het waard is om gelezen te worden. Een boek om te koesteren en opnieuw te lezen.

Jozeph Sein

13-04-2020 / In een dag gelezen 5*****

Gemakkelijk te lezen

Mooie vormgeving

Grijpend spannend boek. Ik wilde weten wat er ging gebeuren! 

Yolande Hinton

29-04-2020 

Persoonlijke strijd 5*****

Het boek laat ons kennismaken met een Gronings gezin in oorlogstijd, waarbij de vrouw Duits is en de man Nederlands, en in het verzet. De geheime acties van de man veroorzaken twijfel en onrust bij de vrouw, en het lijkt alsof ze daar uiteindelijk aan onderdoor gaat. Een mooi geweven verhaal met onverwachte ontknoping, en met als levensles dat het belangrijk is om te blijven proberen vooroordelen tegen te gaan, hoe moeilijk dat soms ook is. Het boek beschrijft het einde van de tweede wereldoorlog en geeft een realistisch beeld van een dorpsgemeenschap in een moeilijke tijd, alsook van het heropbouwen van een nieuw, onzeker bestaan daarna.

Odette Dicke

02-05-2020 Een mooi oorlogsverhaal…4****

Een heel mooi verhaal over ‘hoe overleven we als gezin de oorlog’. De 2 verhaallijnen zorgen ervoor dat je echt wel in het verhaal zit en dat je kan meeleven met de personages. Het maken van keuzes, de angst, het persoonlijk lijden… een vlot geschreven verhaal dat deels gebaseerd is op echte gebeurtenissen. Een aanrader!

Flavie

02-05-2020

Geslaagd debuut! 4****

Karin, je hebt een mooi en respectvol eerbetoon over jouw grootouders geschreven. Een boek dat verder gaat dan menig ander boek dat over deze periode geschreven is. Je hebt mij echt geraakt.
Dit is een verhaal met personages met goede en menselijke kanten, een eerlijk verhaal dat laat zien dat de oorlog niet ophield na het voorjaar van 1945.

Waarom moet ik u tegen jou zeggen heeft een fijne schrijfstijl, toegankelijk voor iedereen. In het deel tijdens de oorlog tot de dood van Douwe wisselt het perspectief tussen Douwe en Minnie, waardoor je van beide personen en hun gedachtegang een goed beeld krijgt en snapt waar het in de relatie mis gaat. Ik heb het boek tot na de dood van Douwe in één ruk uitgelezen en het wist me tot tranen te roeren, hierna verslapte mijn aandacht iets. Het was interessant te lezen hoe het Minnie verder verging na de oorlog en het uiteindelijke plot te weten maar het was iets minder meeslepend.

Een zeer mooi eerbetoon aan de grootouders van de schrijfster en een volgend boek van de schrijfster haar hand zou ik zeker lezen!

Karolien Woerden
04-05-2020

Ontroerend en pakkend boek 4****

Waarom moet ik u tegen jou zeggen? is een boek dat ik met ontroering in een ruk heb uitgelezen.
De geschiedenis van een Duitse immigrante die trouwt met een Nederlandse man maakt nieuwsgierig.
In een prettige stijl beschrijft de schrijfster hoe het Minnie vergaat als Duitse tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hoe moeilijk het voor haar is om zich staande te houden terwijl haar man Douwe, actief is binnen het verzet. Je voelt haar onmacht, strijd en verdriet als ze na het fusilleren van Douwe alleen verder moet in een land dat vijandig is.
Oorlog werkt generaties lang door. Juist daarom is het waard dit boek te lezen en te herlezen.

Marjente Voordouw

 08-05-2020

Bijzonder verhaal over de tweede wereldoorlog 5*****

Mijn eerste indruk van deze roman was dat ik in het begin even moest wennen aan de karakters, het verhaal en de relatie tussen de hoofdpersonen, Minnie en Douwe.
Als je verder leest begrijp je waarom Karin Driegen ervoor heeft gekozen om in het begin diep in te gaan op de genoemde onderdelen van het verhaal. Je begrijpt pas hoe alles is verlopen en waarom de mensen zo reageren als je hebt gezien hoe ze toen met elkaar omgingen. Na de oorlog en de vreselijke gebeurtenissen die toen plaats vinden probeert Minnie haar leven weer op te bouwen, je leest door de tijd heen, de jaren vijftig, zestig, zeventig en tachtig komen aan bod. De oorlog lijkt heel ver weg maar beïnvloedt het leven van het gezin en de omgeving van Minnie wel degelijk.
Het is een verhaal over de tweede wereldoorlog maar vooral ook over de gebeurtenissen daarna. Er is een gat geslagen in het leven van Minnie en haar kinderen
En dan de titel, waar komt die vandaan? Van een van de kleinkinderen die dit tegen haar oma zegt en tijdens het lezen vond ik dit echt heel goed bij het verhaal passen.

Karin, je hebt een mooi en respectvol eerbetoon over jouw grootouders geschreven. Een boek dat verder gaat dan menig ander boek dat over deze periode geschreven is. Je hebt mij echt geraakt.
Dit is een verhaal met personages met goede en menselijke kanten, een eerlijk verhaal dat laat zien dat de oorlog niet ophield na het voorjaar van 1945.

Diane Kooistra

10-05-2020

Eervol 4****

Mooi en eervol verhaal over de oorlog en vooral de gevolgen daarvan. Het laat mooi zien dat voor mensen uit die tijd de oorlog niet stopte bij de bevrijding. De daadwerkelijke oorlog was misschien weg, maar de klappen dreunden nog na van binnen. Het gaat over liefde, rouw, jaloezie en overleven. De personages zijn goed uitgedacht en prachtig neergezet. Er wordt gebruikt gemaakt van mooie zinnen. Ik kan wellicht niet oordelen of alle gebeurtenissen logisch zijn of kloppen, maar het voelt wel alsof alles aan dit boek klopt.
Het is een mooi geheel en een prachtig debuut. Hopelijk mogen we vaker iets lezen van deze auteur.

Maartje Mijnen

15-05-2020 

Oordeel niet te snel 3***

 Waarom moet ik u tegen jou zeggen? is het romandebuut van Karin Driegen (1961). Aan de universiteit van Leiden heeft ze kunstgeschiedenis gestudeerd en vervolgens heeft ze in het onderwijs gewerkt. Ze woont nu met haar gezin aan de zuidkust van Engeland. Dit verhaal is gedeeltelijk gebaseerd op het leven van haar grootouders. Het is aan hen opgedragen: “Voor mijn opa die ik nooit gekend heb. Voor mijn oma die ik liefhad.”

Minnie is de hoofdpersoon in Waarom moet ik u tegen jou zeggen? Het grootste deel van dit boek speelt zich af aan het einde van de Tweede Wereldoorlog, in een Gronings grensdorp. Minnie is een Duitse immigrante en dat spreekt niet in haar voordeel in die tijd. Ze is getrouwd met Douwe Driest. Hij is een belangrijke schakel in het verzet. Zijn activiteiten vinden uiteraard in het geheim plaats en Minnie weet niet altijd wat hij uitspookt. Als zij op een dag een briefje vindt dat erop kan wijzen dat hij haar ontrouw is dan slaat de jaloezie toe.

In plaats van hem ermee te confronteren gaat ze zijn gangen na. Inderdaad ziet Minnie dat hij in het geheim een koerierster treft, een bekende. Dan komt alles in een stroomversnelling. Douwe wordt opgepakt na te zijn verraden en de koerierster pleegt zelfmoord. En dan staat ze er alleen voor. Pas jaren later komt ze te weten wat zich daadwerkelijk heeft afgespeeld. Haar achterdocht bleek niet terecht. De spijt daarover klinkt door in de titel als zij aan het eind verzucht dat als ze alles zou kunnen overdoen, dan “zou ik u tegen jou zeggen.”

Waarom moet ik u tegen jou zeggen? is een vlot geschreven verhaal. Het taalgebruik is verzorgd en eenvoudig waardoor het gemakkelijk leest. De sfeer van het plattelandsleven in oorlogstijd komt goed over evenals de twijfels en de latere spijt van Minnie.

Het is een boek over de moed van de verzetsstrijders, verraad, jaloezie en vergeving. Het belangrijkste thema lijkt echter te zijn dat je vooral niet moet oordelen voordat je het fijne ervan weet. Als Minnie zich dat bijtijds had gerealiseerd dan zou spijt en vergeving niet nodig zijn geweest maar had zij met trots en respect kunnen terugdenken aan de man die zijn leven liet voor een hoger doel.

Jan Koster (De Leesclub van Alles)

24-05-2020

Mooi ontroerend verhaal!

Het verhaal start op 21 maart 1945, de dag dat Douwe wordt opgepakt in zijn huis. Zijn vrouw Minnie en drie van hun vier kinderen zijn hiervan getuige. Douwe zit in het verzet. Wie heeft hem verraden?
We gaan een maand terug naar de gebeurtenissen die voorafgaan aan zijn arrestatie. In korte hoofdstukken nemen zowel Douwe als Minnie het woord. Douwe zit sinds 1939 in het verzet, we komen te weten wie nog deelneemt aan het verzet en welke acties zij ondernemen. Ondertussen neemt Minnie, van Duitse afkomst, het huishouden en de zorg van de kinderen voor haar rekening. Alhoewel beide ouders heel begripvol en liefdevol over elkaar praten, wordt het vertrouwen in elkaar zwaar op de proef gesteld. Minnie weet dat haar man deel uitmaakt van het verzet, maar over welke rol hij hierin speelt krijgt zij niet van hem te horen. Hun oudste zoon leeft ondertussen een paar jaar ondergedoken. Douwe weet waar, maar wil hierover niets delen met zijn vrouw. Douwe deelt niets met haar en zij lijdt hieronder. Ze vraagt zich af waarom hij ‘s avonds pas laat en wordt achterdochtig.
Dit verhaal stopt niet wanneer het dorp bevrijd is , maar volgt het gezin tot in de jaren tachtig, waar zelfs dan nog geheimen van vroeger uitkomen.

Waarom moet ik u tegen jou zeggen? is een spannende roman over wat de oorlog doet met een koppel, met een gezin en dat je dit voor de rest van je leven meedraagt. Over liefde, wantrouwen, heimwee, de warmte voor jouw kinderen, opkomen voor anderen, je plekje vinden in de wereld. De schrijfster weet je op een boeiende manier mee te nemen in dit liefdevol, dapper, uitdagend goed opgebouwd verhaal gebaseerd op haar grootouders.

Shannah Bielen @ Hebban.nl

24-5-2020

“Waarom moet ik u tegen jou zeggen – Karin Driegen  4****

Een prachtig verhaal over een gezin die zich in de tweede wereldoorlog staande moet houden.
Minnie die vanuit Duitsland naar Nederland is geëmigreerd en een Nederlandse man Douwe die verzetsstrijder is.  Ze hebben drie kinderen, waarvan hun oudste zoon is ondergedoken.

Het verhaal speelt zich af bij Groningen waar Douwe vecht voor de vrijheid. Hij doet er alles aan om mensen te helpen, maar dit wordt hem niet makkelijk gemaakt. Ondertussen moet Minnie  haar uiterste best doen om begripvol te zijn en haar kinderen te helpen.  Minnie  weet niet wat Douwe precies allemaal doet en ook weet ze niet dat haar dochter haar man veel helpt. Doordat Minnie over alle details van het verzet in het ongewisse wordt gelaten, krijgt ze steeds meer wantrouwen en voelt ze zich er alleen voor staan. Ze wordt met de nek aangekeken in het dorp, omdat ze een ‘Mof’ is.  

Aan het einde van de oorlog wordt Douwe alsnog opgepakt, doordat hij door iemand wordt verraden.
Hoe dit verder afloopt moet je echt zelf gaan lezen.  Dit is een oorlogsverhaal wat ik nog niet eerder had gelezen.  Zeer realistisch en het neemt je mee naar een verschrikkelijk moeilijke tijd van honger, angst, liefde en doorzettingsvermogen.  

Op de website van de schrijfster  www.karindriegen.nl  vind je foto’s van haar grootouders, waar het boek op geïnspireerd is.  

Margje Voorthuysen

26-05-2020 Indrukwekkend4****

Het boek leest makkelijk en is op sommige momenten indrukwekkend.
Je volgt een korte tijd het leven van Douwe in het verzet en gedurende een lange tijd, tijdens en na de oorlog, het leven van Minnie. Duidelijk wordt dat de oorlog nog lang in een mens blijft zitten. Je kan alles niet zomaar vergeten en vergeven. Dat maakt het een indrukwekkend verhaal. Helemaal als je weet dat het gebaseerd is op de grootouders van Karin.
Belangrijk dat dit soort verhalen verteld blijven worden!
Karin heeft een prettige schrijfstijl, het boek heeft korte hoofdstukken en het leest heerlijk weg.
Heb je interesse in persoonlijke verhalen ten tijde van de Tweede Wereldoorlog, dan is dit een geschikt boek voor jou!

Christien Heinen

28-05-2020 Bijzonder verhaal 5*****

De wrede en onverdiende dood van een dappere verzetsman echoot generaties lang na in de familie. Dit boek vertelt over deze familiegeschiedenis maar dan gezien vanuit de beleving van de vrouw van de verzetsman. Een bijzonder mooi en spannend oorlogsverhaal. Een echte aanrader!

Caslux

29-05-2020 Met liefde en respect geschreven 4****

In deze debuutroman verteld Karin Driegen het verhaal over Douwe en Minnie. Minnie is geboren in Duitsland en ze gaat in een grensdorpje in de provincie Groningen wonen als ze met Douwe gaat trouwen. Het verhaal begint vlak voor de bevrijding en volgt Minnie en haar gezin tot in de jaren tachtig. Douwe vertelt niet veel over zijn werk bij de verzetsbeweging en Minnie wordt daardoor achterdochtig, zeker als Douwe telkens later thuiskomt. Minnie voelt zich erg alleen staan, door haar Duitse achtergrond wordt ze niet helemaal vertrouwd. Dan heeft een gegronde reden om te denken dat Douwe vreemdgaat. Douwe wordt verraden voor het werk wat hij als verzetsstrijder doet, hij wordt opgepakt en gefusilleerd. Minnie komt erachter dat Douwe helemaal niet vreemd is gegaan en moet met haar gevoelens om zien te gaan.

Het verhaal wordt in korte hoofdstukken verteld met een duidelijke tijdsaanduiding, dit leest erg prettig. Het bestaat uit twee delen, het eerste deel beschrijft de maanden vlak voor en na de bevrijding en wordt afwisselend verteld door Douwe en Minnie. Het tweede deel begint in 1965 en beschrijft het verdere leven van Minnie.

Je leert de hoofdpersonages goed kennen en kan erg met ze meeleven. Af en toe geeft het een glimlach van herkenning, over het “gewone” leven. Het verhaal is deels gebaseerd op ware gebeurtenissen en deels beschrijft het het leven van de grootouders van de auteur. Het handelen en spreken is door de auteur bedacht.

De cover is prachtig, zeker als je de betekenis ervan kent.

Een prachtig verhaal over het leven van een gezin vlak voor de bevrijding en het leven erna. Hoe lang blijft een verleden je leven beïnvloeden?

Karin schrijft zelf over deze roman:

“Mijn roman is een eerbetoon aan de strijd voor de vrijheid die mijn grootouders leverden en een oproep aan mijn lezers tot mededogen en respect voor slachtoffers in oorlogen, waar dan ook ter wereld”.

Dat dit boek met liefde en respect geschreven is dat merk, voel en lees je.

Jeanet Moorman (Hebban Team)

 

29-05-2020 Bijzonder en ontroerend 4****

Het verhaal begint tijdens het laatste jaar van de oorlog. Hoofdpersoon Minnie heeft het gevoel dat ze haar man Douwe langzaamaan verliest. Hij zit in het verzet en zwijgt over alle verzetsactiviteiten waaraan hij deelneemt. Tot overmaat van ramp vindt Minnie een klein blikje met een briefje van een andere vrouw, waardoor ze denkt dat hij haar bedriegt. Als dit uiteindelijk niet zo blijkt te zijn, is het voor het gezin te laat: Douwe wordt opgepakt en komt niet meer terug. Minnie wordt verteerd door schuldgevoel en het verhaal vertelt haar verdere leven na de oorlog. Omdat ze oorspronkelijk Duits is, voelt ze zich nooit helemaal thuis in Nederland. Haar innerlijk strijd, in combinatie met het schuldgevoel jegens haar man wordt op een hele mooie en persoonlijke manier beschreven door Driegen. Je voelt de trots voor haar grootouders, de liefde en het respect. Het boek is meer dan een oorlogsverhaal, het is een verhaal over fouten maken, het hebben van schuldgevoel en het moeten leren leven met het verleden. Een verhaal over je best doen, je nuttig maken voor jezelf, de kinderen en de omgeving en tóch ondanks alles kunnen genieten van het leven. Zeker de moeite waard om te lezen.

Manoe Snellens

01-06-2020 Een prachtig oorlogsverhaal

Een boek wat zich afspeelt tijdens de Tweede Wereldoorlog. Gebaseerd op een familiegeschiedenis die vertelt moet worden.

De geheimen van verzetshelden kunnen ook binnen het gezin niet worden gedeeld. Uit angst dat iemand zijn mond voorbij praat of onder druk de verkeerde dingen vertelt kun je daarom maar beter van niets weten. Daardoor kunnen zaken juist verkeerd worden geïnterpreteerd.

“Waarom moet ik u tegen jou zeggen?” is een prachtig verhaal. Wat heerlijk leest. Een aanrader voor iedereen die houdt van verhalen uit de Tweede Wereldoorlog. Een verhaal wat zeker gelezen moet worden.

Jacqueline

05-06-2020 Een oorlogsroman, mooi en kwetsbaar 5*****

‘Waarom moet ik U tegen jou zeggen!’ Karin Driegen
.
“Onbewogen, zonder een woord te uiten, blijven ze samen. Een moment. Een lange tijd. Een eeuwigheid.”
.
Een mooi en kwetsbaar geschreven roman tegen het einde van de tweede wereldoorlog. Over het gezin van Douwe en Minnie, over hoe elk van hen zich staande houd in die erbarmelijke oorlogstijd. Hoe doe je dat, leven met elkaar, in armoede en angst. Hoe ga je met elkaar om als je werkt en daarnaast in het verzet zit. Hoe zorg je voor je kinderen als er amper te eten is en je man zo vaak en veel van huis is? “Deze roman gaat over moed, onmacht, onbegrip, spijt en vergeving” en maakt dat je Minnie en Douwe in je hart zult sluiten.
.
Karin heeft zich laten inspireren door haar grootouders hoewel het een fictief geschreven verhaal is geeft dat, wat mij betreft het boek nét dat extra’s; sensibiliteit en kwetsbaarheid.

 Ingrid-Joan

05-062020 Een bijzondere leeservaring 4****

“Doorgaan! Vechten voor waar je in gelooft. Je niet aan de kant laten drukken.” Tegen de achtergrond van een Gronings grensdorp in de Tweede Wereldoorlog, volgen we het huwelijk van een Nederlandse verzetsstrijder en een Duitse immigrante. Douwe vecht voor de vrijheid, terwijl Minnie alles op alles zet om hun gezin te voeden. Door haar afkomst wordt ze geconfronteerd met anti-Duitse sentimenten van haar dorpsgenoten en voelt zij zich alleen staan. Als ze haar man verdenkt van een verhouding met een koerierster, raakt ze vertwijfeld en wordt ze verteerd door jaloezie. Vlak voor de bevrijding wordt Douwe verraden, opgepakt door de nazi’s en gefusilleerd. De koerierster pleegt zelfmoord. Minnie wordt gekweld door schuldgevoelens als blijkt dat haar achterdocht ongegrond was. Kan ze zichzelf ooit vergeven?

Deze bijzondere roman las ik snel uit. Het is zeker een aanrader voor wie van historische fictie houdt.
De cover vind ik erg geslaagd. De titel is erg origineel! Ik vond juist dat de flaptekst iets te veel over het verhaal vertelde. Sommige dingen waren beter geweest als je ze nog niet op voorhand wist, om het spannender te maken.
Het plot is goed uitgewerkt. Er is duidelijk veel opzoekwerk voor gedaan en de schrijfstijl is ook erg aangenaam en goed te volgen. Soms werd het een beetje langdradig, maar niet zo saai dat je het boek wilt wegleggen. De personages zijn ook mooi voorgesteld. Je krijgt een duidelijk beeld over hun situatie, karakter en achtergrond. Je kan je als lezen goed inleven in hun situatie, ook omdat de plaatsen duidelijk zijn beschreven.

Dit verhaal is een aparte ervaring in de boekenwereld. Het laat je stilstaan bij het leven in oorlogstijd.
Dit boek krijgt van mij ⭐⭐⭐⭐

Katrien

05-06-20202 Een prachtig debuut! 5*****

Een prachtig debuut van Karin Driegen.
Een verhaal wat zich afspeelt tegen het eind van de Tweede Wereldoorlog. Je maakt in ” Waarom moet ik u tegen jou zeggen?” kennis met Minnie en Douwe. Minnie die vanuit Duitsland naar Nederland geëmigreerd is, trouwt met de Nederlandse verzetsstrijder Douwe. Douwe is niet heel erg open over zijn werkzaamheden in het verzet en dat schept wantrouwen bij Minnie. Helemaal als Douwe regelmatig laat thuis komt en Minnie hem verdenkt van vreemdgaan. Minnie voelt zich erg eenzaam bij de zorg voor hun kinderen. Tot het moment dat haar man wordt opgepakt. Wie heeft Douwe verraden? Het boek is verdeeld in twee delen. Het eerste deel beschrijft de periode van vlak voor en na de bevrijding en in het tweede deel lees je over het verdere leven van Minnie. Het boek heeft korte hoofdstukken, waardoor je snel nog een hoofdstuk leest en nog één. Ik las dit boek in een dag uit. “Waarom moet ik u tegen jou zeggen?” is een verhaal over de Tweede Wereldoorlog, maar ook over de jaren erna. De titel voor dit boek vond ik heel bijzonder en ik vroeg mij af hoe deze gekozen was? Hier kom je tijdens het lezen achter.
Het is een indrukwekkend verhaal over liefde, verraad, doorzettingsvermogen, rouw en overleven. Het verhaal van Karin is gebaseerd op de strijd voor vrijheid die haar grootouders leverden. Een prachtig eerbetoon. Een absolute aanrader voor iedereen die graag leest over de Tweede Wereldoorlog.
Opdat we niet vergeten.

Bianca

07-06-20202 Waarom moet ik u tegen jou zeggen? 4****

4* Karin Driegen heeft haar debuutroman ‘Waarom moet ik u tegen jou zeggen’ dit jaar uitgebracht. Dit boek is gebaseerd op het verhaal van het grootouders in de oorlog.

Tegen de achtergrond van een Gronings grensdorp in de Tweede Wereldoorlog, volgen we het huwelijk van een Nederlandse verzetsstrijder en een Duitse immigrante. Douwe vecht voor de vrijheid, terwijl Minnie alles op alles zet om hun gezin te voeden. Door haar afkomst wordt ze geconfronteerd met anti-Duitse sentimenten van haar dorpsgenoten en voelt zij zich alleen staan. Als ze haar man verdenkt van een verhouding met een koerierster, raakt ze vertwijfeld en wordt ze verteerd door jaloezie. Vlak voor de bevrijding wordt Douwe verraden, opgepakt door de nazi’s en gefusilleerd. De koerierster pleegt zelfmoord. Minnie wordt gekweld door schuldgevoelens als blijkt dat haar achterdocht ongegrond was. Kan ze zichzelf ooit vergeven?

Een heel indrukwekkender aangrijpend boek! Je komt meer te weten over het leven van Douwe, tijdens het verzet.
Het leven van Minnie wordt beschreven tijdens de oorlog, maar vooral ook een groot deel na de oorlog. En juist dat gedeelte raakte ons.
Indrukwekkend om te lezen wat de oorlog na zoveel jaren nog met iemand doet en hoe de verschillende generaties ermee omgaan.
Voor de liefhebber van verhalen over de tweede Wereldoorlog is dit zeker een aanrader.

Silvia & Anouk

07-06-2020 Oorlogsverhaal vanuit een bijzonder perspectief 5*****

Ontroerend verhaal geschreven vanuit het perspectief van een Duitse vrouw die is getrouwd met een Nederlandse verzetsman. De thema’s verraad, liefde, trouw en loyaliteit krijgen door dit perspectief veel diepgang. Een zeer geslaagd debuut.

CD Ward

08-06-2020 Indrukwekkend 4****

Tegen de achtergrond van de Tweede Wereldoorlog, in een klein Gronings dorp aan de grens krijg je inkijk in het huwelijk tussen Douwe, een Nederlandse verzetsstrijder, en Minnie, een Duitse immigrante. Douwe vecht voor de vrijheid, terwijl Minnie alles op alles zet om hun gezin te voeden. Als ze haar man verdenkt van een verhouding met een koerierster, raakt ze vertwijfeld en wordt ze verteerd door jaloezie. Vlak voor de bevrijding wordt Douwe verraden, gevangen gezet door de nazi’s en uiteindelijk gefusilleerd. De koerierster Ge pleegt zelfmoord. Minnie wordt gekweld door schuldgevoelens als blijkt dat haar achterdocht ongegrond was.

Een mooi en meeslepend verhaal. Je kijkt en leeft vooral mee met het leven van de vrouw van een verzetsheld, tijdens en ook na de tweede Wereldoorlog. Maar het gaat over meer dan alleen de oorlog, het gaat over fouten maken en schuldgevoel en hoe te leven met wat je hebt meegemaakt. Deels gebaseerd op waargebeurde feiten, het levensverhaal van de grootouders van de schrijfster, wat het verhaal extra fascinerend maakt. Een mooi eerbetoon.
Het boek leest makkelijk, is bij tijden zeer indrukwekkend. Zeker een aanrader als je graag persoonlijke verhalen leest ten tijde van de Tweede Wereldoorlog.

Maja van Riemsdijk

09-06-2020 Aangrijpend debuut! 5*****

Over hoe een Duitse immigrante in WO2 haar Nederlandse verzetsman verliest en vervolgens haar hoofd boven water probeert te houden in het anti-Duitse Nederland.

Owens5

10-06-2020 Bijzondere historische roman 4****

“Waarom ik u tegen jou moet zeggen” vertelt het verhaal van een Groningse familie tijdens en na de oorlog. Douwe Driest is getrouwd met de Duitse Minnie (Mien) en ze hebben vier kinderen. Tijdens de Duitse bezetting zit Douwe bij het verzet, tot hij aan het einde van de oorlog wordt verraden en vermoord.

In korte hoofdstukken wisselen de verhalen van Douwe en Minnie elkaar af. Douwe die naast zijn werk bij de douane ook ’s nachts bezig is voor het verzet en strijd tegen onrecht maar thuis zwijgt over wat hij doet. Minnie die zich ongelukkig voelt als Duitse in Nederland, maar probeert om er het beste van te maken. Beschreven worden de problemen van de oorlog, het weinige eten en de constante dreiging die er is. Bij Minnie wordt onzeker omdat Douwe niets vertelt over wat hij doet. Zij heeft het vermoeden dat er een andere vrouw in het spel is.

De oorlog gaat voorbij en in dit boek wordt Minnie gevolgd in haar verdere leven. De kinderen groeien op, trouwen en krijgen zelf weer kinderen. Voor Minnie is het wederom niet gemakkelijk als ‘mof’, maar toch weet ze zich te redden met hulp van haar kinderen. Op een dag ontvangt ze een belangrijke brief maar de inhoud houdt ze voor zichzelf. Pas na haar dood zullen haar kinderen weten wat er vroeger is gebeurd.

Deze roman is gebaseerd op ware gebeurtenissen van familie van de schrijfster en in een mooie roman verweven. Het geeft een goed beeld van het leven in de oorlog, maar ook van na de oorlog. Het is zeer origineel dat het verhaal daar niet stopt maar dat het hele leven wordt gevolgd, waaruit blijkt hoe groot de impact van de oorlog is geweest, hoe flexibel de mens is en hoe men verder is gegaan. Minnie is een sterke vrouw die op hoge leeftijd nog strijdt voor waar ze voor staat.

Door de korte hoofdstukken leest het boek makkelijk. Gruwelijkheden van de oorlog worden niet geschuwd maar zijn maar een klein onderdeel van het hele verhaal. Het geeft een goed beeld van hoe het was in een klein Gronings dorpje tijdens de bezetting. Minnie en Douwe zijn als personages goed uitgewerkt en als lezers leer je ze kennen en voel je hun onzekerheden.

“Waarom moet ik u tegen jou zeggen”, is een bijzondere historische roman over de oorlog en het leven daarna en is zeker de moeite van het lezen waard.

Marieke Scheers (Hebban team)

10-06-2020 Intiem portret van een huwelijk in oorlogstijd 4****

Op de grens van Groningen en Duitsland wonen Douwe en Minnie. Het is 1945 en de oorlog loopt op zijn eind. Douwe zit bij het verzet en probeert om zoveel mogelijk onderduikers van voldoende voedsel te voorzien, Minnie komt oorspronkelijk uit Duitsland en wordt daarom niet door iedereen even vriendelijk behandeld.

Het verhaal wordt in wisselend perspectief verteld. Korte hoofdstukken gaan heen en weer tussen Douwe en Mien. Douwe heeft maar één doel voor ogen, het grotere goed, namelijk het bestrijden van het kwaad en zoveel mogelijk mensenlevens redden. Om dit voor elkaar te krijgen werk hij overdag als douanier en tot laat in de avond doet hij klussen voor het verzet. Dat hij zoveel afwezig is heeft zijn weerslag op Minnie en het gezin. Minnie voelt zich niet thuis in Nederland en omdat ze niet weet wat haar man allemaal uitvoert wordt ze ook achterdochtig. Beide personen trekken zich terug in zichzelf en hun eigen zorgen en vergeten te communiceren.

Waar de flaptekst deed vermoeden dat het een boek over oorlog, verzet en anti-Duitse gevoelens zou gaan, ging het boek voor mij veel meer over een huwelijk dat in zwaar weer terecht gekomen is. Hoe een gebrek aan communicatie twee mensen kan opbreken. En over hoe mensen onuitgesproken woorden nog heel lang met zich mee kunnen dragen.

Het verhaal laat het ‘gewone’ leven tijdens de oorlog zien. De honger en de moeite die het kost om aan voedsel te komen, de angst om de kinderen, de dagelijkse bezigheden. Het geeft een mooi tijdsbeeld: van de handelingen tot de omschrijvingen van de omgeving en de spreekstijl toe. Daarnaast vertelt het over het verzet, over schuilnamen, plannen beramen, boodschappen overbrengen en de angst voor verraad. Toch worden ook de verschrikkingen van de oorlog niet geschuwd. De gevangenneming, marteling en dood van Douwe of de aanval op het dorp zijn daar goede voorbeelden van.

Als de oorlog is afgelopen begint het tweede deel van het boek. Het deel waarin Minnie haar leven in Nederland weer op probeert te pakken zonder Douwe. In dit deel maken we steeds sprongen door de tijd om te zien hoe het met Minnie verder gaat. Karin van Driegen heeft in dit deel heel goed de landelijke politiek verweven in het levensverhaal van Minnie. Door zich politiek te engageren kan Minnie eindelijk in het reine komen met zichzelf en een deel van haar schuld naar Douwe inlossen.

Het boek leest als een persoonlijk verslag over de oorlog en de effecten van deze oorlog op het verdere leven. Af en toe voelde het wat afstandelijk, maar dat komt denk ik vooral omdat de beide hoofdpersonen zich ook afstandelijk gedroegen naar elkaar toe. De gereformeerde sfeer was door het verhaal heen goed te voelen.

Een aanrader voor mensen die de oorlog vanuit een wat intiemere situatie willen ervaren.

Maartje de Groot (Hebban team)

10-06-2020 Mooi verhaal 4****

~ Zelfs nu blijft Douwe zwijgen. Fier en ongenaakbaar staat hij in hun midden. De breekbare zelfverzekerdheid van de mannen is markant. Waar zouden ze zijn zonder hun wapens? ~ pagina 11 ~

Je wordt meteen in het verhaal getrokken. Ze komen Douwe halen, zijn hele gezin moet dit toezien en blijft erna achter.

In dit verhaal worden er tijdsprongen gemaakt. Waardoor je de nodige informatie krijgt die ervoor zorgen dat het verhaal compleet is.

De omgeving wordt goed in beeld gebracht. Het huis, de keuken, je waant je in het huis. Heel mooi gedetailleerd, waarvoor ik Karin een compliment wil maken. Vaak als iets heel gedetailleerd beschreven wordt zorgt dit ervoor dat het saai wordt, maar dat is in dit geval totaal niet aan de orde.

~ Twee mensen in één bed: wat ligt daar allemaal tussen? De muren waarbinnen Douwe zijn geheimen bewaart, worden dikker en hoger. ~ pagina 44 ~

Je krijgt ook een blik in het leven van Minnie. Haar leven nu, maar ook het leven dat ze vroeger had voordat ze moeder en huisvrouw werd.
Het gezin maakt barre tijden door tijdens de oorlog. De honger, het slappe aanbod van middelen. En dan vooral de luizen, teisteren het gezin. Ze moeten alles ondergaan.

Ik ben blij dat ik dit boek heb mogen lezen. Ik lees graag boeken waar het thema Tweede Wereldoorlog een rol in speelt. En ik ben er trots op dat deze ook in mijn collectie zit nu.

Ramonaleest

11-06-2020 Een mooie debuut-roman 3***

1945, het Groningse platteland
Douwe Driest, een douanebeambte van beroep, getrouwd met de Duitse Mien, vader van 4 kinderen, is lid van een KP (een verzetsorganisatie die de onderduikers hielpen aan goederen waar dringend behoefte aan was, zoals persoonsbewijzen en bonkaarten).
Mien Driest, een bijna 40 jarige huisvrouw, worstelt met haar Duitse komaf.
‘Elke keer als de term ‘mof’ valt, is het alsof ze er een litteken bij krijgt.’
De ‘geheimhoudingsplicht’ van haar man Dries valt haar zwaar. Ze heeft het gevoel dat Dries alles over heeft voor anderen, en niet voor haar.
Wanneer Mien er zeker van is dat Dries een verhouding heeft, gaat ze over tot actie met alle gevolgen van dien.
Deel 2 van het boek is een stap in de tijd; 1965.
Mien ondervindt nog dagelijks de gevolgen van de oorlog in haar leven.
Zal ze voor zichzelf dit afschuwelijke hoofdstuk ooit kunnen afsluiten?

Een mooie debuut-roman.
Driegen schrijft met veel korte zinnen. Aan haar manier van schrijven moest ik wel wennen!
‘Geen enkele trilling te bespeuren. Beheersing. Hij doopt de pen in de inkt. Gedrevenheid. De hand danst in een sierlijke boog boven het papier. Opoffering. Hij fluistert:…’

Letterslezen, Susanne

 

11-06-2020 Meeslepend! 5*****

Een boeiend verhaal, in oorlogstijd, over een huwelijk – dat bijna op de klippen loopt – tussen een Duitse vrouw en een Nederlandse verzetsman in een dorpje in Groningen. Het is meer dan een oorlogsverhaal; het gaat over communicatieproblemen, maar ook over moed, spijt, liefde en doorzettingvermogen.

Gereon Wahle

14-06-2020 Geslaagde oorlogsroman 5*****

WO2. Vanuit het perspectief van een Duitse immigrante ­ – getrouwd met een Nederlandse verzetsman ­– schetst de schrijver de laatste maanden voor de bevrijding, waarin het Minnie steeds zwaarder valt om voor haar kinderen te zorgen. Doordat haar man, Douwe, door zijn verzetswerk veel van huis is en zich strikt aan de zwijgplicht houdt, voelt ze zich alleen staan. Na het vinden van een geheimzinnig briefje, gaat Minnie tot het uiterste om er achter te komen wat haar echtgenoot voor haar verborgen houdt. Als later blijkt dat haar argwaan ongegrond was – gaat Minnie, na de dood van haar man, en tot ver na de bevrijding – de strijd aan om haar schuldgevoel en rouw te overwinnen.

Stella V.

17-06-2020 Meeslepende oorlogsroman 5*****

Waarom moet ik u tegen jou zeggen is de debuut roman van Karin Driegen. Het gaat over de liefde tussen een Duitse immigrante en een Nederlandse verzetsman.
Douwe vecht voor de vrijheid, daarin gesteund door zijn geloof en Mimi vecht voor haar huwelijk en gezin. Het boek geeft een prachtig tijdsbeeld, op een manier en vanuit een perspectief wat ik nog niet eerder ben tegengekomen in romans over de tweede wereldoorlog.

Fritsjoop

18-06-2020  verrassend boek 4****

Ook al lees ik normaal echt niet graag boeken over de oorlog heb ik van deze best wel genoten. Bij sommige passages kan je de moeilijke tijd van toen echt voelen.
Het boek laat ook duidelijk zien wat er kan gebeuren bij het gebrek aan communicatie. Het is stof tot nadenken dat je nooit zo maar van iets mag uitgaan, zonder dit uit te spreken. Veel had er kunnen voorkomen geweest als de communicatie beter verliep!
Heeft ook een heel verrassend einde, het houd je vast tot de laatste pagina!
Als ik juist 1 puntje van kritiek heb waardoor het een sterretje minder is, is het omdat er ook regelmatig duits in voorkomt, zonder een vertaling. Ikzelf begrijp geen woord duits waardoor dit ik ook niet altijd kon begrijpen. Een veelbelovend debuut van deze schrijfster!

Fabienne vbc

22-06-2020 Fijne historische roman 4****

Karin Driegen vroeg mij om haar boek ‘Waarom zou ik u tegen jou zeggen’ te lezen. Vroeger was ik ontzettend geïnteresseerd in WO2, met name Anne Frank en in het verzet. Dit boek heeft mij weer helemaal terug gebracht bij dit interessante onderwerp.
Deze roman gaat over de Duitse Minnie in Groningen, van wie haar man aangesloten was bij een verzetsgroep. Ook neemt het je mee naar de periode na de oorlog, en hoe Mien dat ervaren heeft.
Wat tevens erg leuk is, is het Gronings dialect; ik hoorde af en toe precies mijn oma praten!

Karin heeft een zeer fijne, beeldende schrijfstijl. Ik zag met regelmaat de scènes helemaal voor me en voelde ik de emoties. Je blijft samen met Mien hopen op een goede afloop, en als je dan in het laatste hoofdstuk beland volgt er nog een onaangename verrassing…

Dankzij dit boek ga ik zeker weer meer boeken oppakken over de Tweede Wereldoorlog!

Lilian

23-06-2020 Origineel verhaal ten tijde van de 2e WO 4****

Karin Driegen is een Nederlandse schrijfster. ‘Waarom moet ik u tegen jou zeggen’ is haar debuut. Ze beschrijft hierin het waargebeurde verleden van haar eigen grootouders.

De Duitse immigrante Minnie is getrouw met Douwe. Hij zat tijdens de 2e wereldoorlog in het verzet in Nederland. Samen wonen ze op de rand van Groningen en Duitsland aan het einde van de oorlog. Minnie heeft het tijdens deze laatste maanden steeds moeilijker. Haar man is veel weg en deelt weinig met haar. Minnie blijft achter met de zorg voor de kinderen. Minnie vindt uiteindelijk een briefje en krijgt argwaan. Ze gaat op zoek naar de betekenis hiervan. Deze zoektocht blijft niet zonder gevolgen. Minnie blijft achter met de gevolgen van haar daden en probeert met haar schuldgevoel om te gaan.
Driegen heeft een aangename schrijfstijl die makkelijk wegleest. Haar beschrijvende stijl doet je het hele verhaal ervaren met je eigen gevoelens. De schrijfster gebruikt regelmatig het dialect van Groningen. Dit geeft je het gevoel van dit tijdsbeeld. Af en toe een woordje Duits. Hierbij moest ik soms wel wat een eigen vertaling verzinnen.

Het is een origineel en indrukwekkend verhaal over de 2e wereldoorlog zoals ik nog niet eerder ervaren heb.

Shel Wildvang

24-06-2020 Waarom moet ik u tegen jou zeggen? 4****

Tegen de achtergrond van een Gronings grensdorp in de Tweede Wereldoorlog, volgen we het huwelijk van een Nederlandse verzetsstrijder en een Duitse immigrante. Douwe vecht voor de vrijheid, terwijl Minnie alles op alles zet om hun gezin te voeden. Door haar afkomst wordt ze geconfronteerd met anti-Duitse sentimenten van haar dorpsgenoten en voelt zij zich alleen staan. Als ze haar man verdenkt van een verhouding met een koerierster, raakt ze vertwijfeld en wordt ze verteerd door jaloezie. Vlak voor de bevrijding wordt Douwe verraden, opgepakt door de nazi’s en gefusilleerd. De koerierster pleegt zelfmoord. Minnie wordt gekweld door schuldgevoelens als blijkt dat haar achterdocht ongegrond was. Kan ze zichzelf ooit vergeven? Waarom moet ik u tegen jou zeggen? is een roman over moed, onmacht, onbegrip, spijt en vergeving. De roman is een eerbetoon aan de strijd voor de vrijheid die de grootouders van Karin leverden en een oproep aan haar lezers tot mededogen en respect voor slachtoffers in oorlogen, waar dan ook ter wereld.

Een aantal weken geleden kreeg ik van @karindriegen de vraag of ik haar boek wilde lezen. Dat wilde ik graag,omdat ik al zo veel goede verhalen over haar boek had gehoord en het onderwerp me erg aansprak.
Hoewel ik ontzettende moeite had om in het begin in het verhaal te komen,benam het me ongeveer vanaf de helft van het verhaal de adem en heb ik het in een ruk uitgelezen. De zinnen zijn zo mooi geformuleerd en er is met zoveel liefde en respect geschreven,dat voel je echt.Op de manier hoe Karin de strijd van haar opa en oma omschrijft zorgt ervoor dat je veel ontzag krijgt voor deze mensen.Haar opa Douwe die zich zo inzet voor het verzet en met gevaar voor eigen leven ervoor moet zorgen dat zijn gezin het beter zal krijgen. En haar oma Minnie die ondanks de pijn in haar hart en ziel én lijf gewoon blijft doorgaan. De schuldgevoelens die ze heeft tegenover haar man vind ik zo schrijnend en begrijpelijk. Uiteindelijk echt een prachtig boek,niet alleen over het verzet en de gruwelijkheden van WO 2 ,maar ook in de relatie tussen Minnie en haar Douwe.
Aanrader! 

Marissa @tanteboekie

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Ontroerend!25-06-2020 5*****

Na alles wat er al over deze roman gezegd is, weet ik niet zo goed wat ik nog kan toevoegen.
Behalve dan dat ik het een boeiend boek vond. Ik heb gelachen en gehuild en het in een ruk uitgelezen.

Danielle 147

28-06-2020 Liefdevolle en respectvolle roman over de Tweede Wereldoorlog 4****

In Waarom moet ik u tegen jou zeggen? maken we kennis met Douwe en Mien Driest. Het is voorjaar 1945 en de Tweede Wereldoorlog is nog bezig. Douwe zit bij het verzet en moet zijn activiteiten geheim houden voor zijn gezin. Mien is van oorsprong Duitse en kan niet aarden in het Groningse dorpje. Als Douwe vaker lang van huis blijft en geheimzinnig gedrag vertoont, verdenkt Mien hem van het hebben van een affaire. Dat ze er gruwelijk naast zit, komt ze na een schokkende gebeurtenis achter.

Ik ben altijd al gefascineerd geweest door de Tweede Wereldoorlog en was ook erg benieuwd naar dit boek. Ik moet wel zeggen dat het huwelijk tussen Douwe en Mien en de klap die deze krijgt centraal staat in het verhaal. Dat de hoofdstukken kort zijn en afwisselend vanuit de perspectieven van Douwe en Mien worden verteld, is erg fijn. Je krijgt als lezer een goed beeld van hoe het was in een bezet Gronings dorpje. Ik vind het ook erg origineel dat het verhaal doorloopt tot ver na de oorlog. Hieraan is goed te zien dat de oorlog wel voorbij was, maar dat deze de mensen die het meegemaakt hebben nooit verlaten heeft.
Het boek geeft een intieme kijk in het leven van een gezin tijdens en na de oorlog. Ik kan het niet vergelijken met andere boeken over hetzelfde thema. Karin Driegen heeft een ijzersterke roman geschreven die ik zeker aan kan raden!

Jolanda.ista

 01-07-2020 Een goed debuut! 4****

Karin Driegen debuteert met haar roman Waarom moet ik u tegen jou zeggen met een verhaal die gebaseerd is op het leven van haar grootouders. Het verhaal speelt zich af in de Tweede Wereldoorlog in Groningen en het leven na die tijd.

Douwe Driest en de van oorsprong uit Duitsland komende Minnie zijn al jaren getrouwd en het huwelijk is bezegeld met vier kinderen. Het gezin heeft het niet makkelijk en Douwe zit bij het verzet. Minnie weet hier weinig van al heeft ze wel haar vermoedens wat Douwe doet. Ze heeft het idee dat hij een minnares heeft, maar bewijzen kan ze het niet. Wanneer ze een briefje vindt, zorgt dit ervoor dat de twee steeds meer uit elkaar groeien. Echt gelukkig voelt Minnie zich überhaupt niet in Nederland, mede omdat haar accent haar achtergrond niet kan verbergen.

Het gezin heeft het zwaar. Er is weinig eten en de bedreigingen zijn voelbaar. Toch doen de geruchten de ronde dat de bevrijding aanstaande is. Dan wordt Douwe opgepakt voor het oog van zijn gezin. Uiteindelijk wordt hij net voor de bevrijding gedood. Minnie staat er nu alleen voor.

Na de oorlog weet Minnie en haar gezin zich staande te houden. De kinderen vliegen uit, trouwen en krijgen kinderen. Toch voelt ze zich nog steeds een buitenlander in Nederland. Het accent liegt er niet om. Minnie pakt het leven steeds zo goed als mogelijk op, al denkt ze veel aan het verleden. Wanneer ze een brief ontvangt die over het verleden gaat, besluit ze deze te verbergen. Haar kinderen zullen deze wel naar haar dood vinden. Het is nu nog geen tijd om deze met hun te delen.

Waarom moet ik u tegen jou zeggen is een vlotte roman die korte hoofdstukken kent. Het verhaal is goed opgebouwd en Kriegen heeft goede research voor haar boek gepleegd. Ik had echt te doen met Minnie en Douwe. Het was geen makkelijk leven. De gedachtegang van Minnie is goed uitgewerkt. Haar verleden suddert door in haar leven en Driegen weet dit goed door het boek te verweven.

Er zijn al veel boeken over de Tweede Wereldoorlog geschreven. Dit boek is toch uniek in zijn soort, mede omdat het een familiegeschiedenis betreft. Het verhaal is nergens lastig te lezen of te volgen, maar geeft de lezer wel een goede blik in hoe het allemaal moet zijn geweest. Dit boek is niet alleen interessant voor mensen die uit Groningen komen of familie zijn, maar ook zeker voor buitenstaanders die graag meer lezen over de Tweede Wereldoorlog.

Wat mij betreft is Karin Driegen goed geslaagd met dit debuut. Het is een geschiedenis die nooit vergeten mag worden. Ik geef dan ook graag 4 sterren.

A. van Steeg

03-07-2020 Een verhaal waar je u tegen zegt! 4****

Wat een prachtig ontroerend boek! Hartverscheurend mooi geschreven. Ik was er voor mijn gevoel bij. Leefde mee met Minnie en Douwe, ze leefden samen maar ook zo totaal langs elkaar heen! In allebei hun levens en gevoelens kon ik mijzelf verplaatsen. Een oorlogsverhaal waar je u tegen zegt! Rauw en kwetsbaar beschrijft Karin het leven van twee mensen die zielsveel van elkaar houden maar elkaar zo enorm op afstand houden. En dat heeft een reden…
Dit boek is een echte aanrader!

lifeisgoodwithabook

06-07-2020 Knap oorlogsverhaal. 4****

Dankzij Karin Driegen mocht ik het boek ‘Waarom moet ik u tegen jou zeggen’ lezen. Omdat ik boeken over de Tweede Wereldoorlog vaak heel erg boeiend vind, was ik heel benieuwd naar dit verhaal. Dat het boek deels gebaseerd is op de verhalen van de grootouders van Karin Driegen maakt het nog interessanter.

In ‘Waarom moet ik u tegen jou zeggen’ volgen we afwisselend het verhaal van Mien en Douwe. Ze wonen samen met hun kinderen in een Gronings grensdorp en kijken uit naar het einde van de oorlog. Douwe is een verzetsstrijder met heel wat verantwoordelijkheidszin en doet er alles aan om zijn familie te beschermen. Mien is een moedige huisvrouw van Duitse afkomst en zou graag wat meer op de hoogte zijn van de activiteiten van haar man. Het wisselend perspectief is aangenaam en zorgt ervoor dat je als lezer beide kanten van het verhaal goed begrijpt. De vlotte schrijfstijl zorgt ervoor dat ‘deel 1’ leest als een trein. In ‘deel 2’ wordt er een sprong in de tijd gemaakt en lezen we over het leven na de oorlog. Dit vond ik een interessante, onverwachte wending. Toch kon deel 1 me meer boeien dan deel 2 omwille van de spanning en de schrijfstijl.

Het boek krijgt van mij 4 sterren. Het thema is heel goed uitgewerkt en op een boeiende manier gebracht. Het verhaal is heel dynamisch en uniek. Het is meer dan het zoveelste oorlogsverhaal. Kortom: een aanrader.

Florevdl

07-07-2020 Een bijzonder en aangrijpend verhaal! 4****

Ik werd door Karin Driegen; de auteur van dit boek, benaderd om haar boek te lezen en te recenseren.
Na het lezen van de samenvatting van dit boek kon ik geen nee zeggen natuurlijk, en was ik erg benieuwd naar dit verhaal.

In een Gronings dorp ten midden van de 2e Wereldoorlog maken we kennis met de Nederlandse verzetsstrijder Douwe en zijn vrouw; een Duitse immigrante genaamd Minnie, Terwijl Douwe vecht voor de vrijheid, probeert Minnie zich staande te houden in de maatschappij omdat het geen voordeel is in de 2e Wereldoorlog dat ze van Duitse komaf is.
Minnie verdenkt Douwe ervan een verhouding te hebben met een koeriester.
Terwijl Minnie probeert om de waarheid te achterhalen, wordt Douwe verraden en opgepakt.
Minnie komt erachter dat Douwe geen verhouding had, en probeert haar schuldgevoelens een plekje te geven.
Kan ze zichzelf ooit vergeven?

Dit boek heeft mij een bijzondere en ontroerende kijk gegeven in een huwelijk ten midden van de 2e Wereldoorlog.
Het geeft een goede kijk in hoe het leven 75 jaar geleden was, en het is weer even een echte eyeopener.
In het begin had ik wel wat moeite om in het verhaal te komen en om aan de schrijfstijl te wennen, maar toen ik eenmaal goed in het verhaal zat las het zo onwijs fijn weg.

Ik vond de personages erg goed en sterk beschreven. Je voelde echt de pijn en de angst waarmee Minnie en haar gezin leefde.
Ik vond Minnie een erg sterke vrouw die zich ten midden van de oorlog toch sterk probeerde te houden voor zichzelf en haar gezin. Ze had het al niet makkelijk omdat ze van Duitse komaf was.
Ze probeerde haar kinderen een zo normaal mogelijk jeugd te geven, maar dat viel niet altijd even mee.
Ook vond ik het personage van Douwe erg goed. Hij werkte bij de douane, maar zat ook in het verzet. Hij streed voor een vrij Nederland, waar hij zijn gezin niet in wilde betrekken voor hun veiligheid. Dit waardeerde ik enorm aan hem.

De schrijfstijl vond ik naarmate het verhaal volgde steeds beter worden. In het begin had ik wat moeite om in het verhaal te komen, maar daarna was het een zeer prettige schrijfstijl.
Sommige momenten waren heel erg rauw en puur omschreven. Ik vond dit wel heftig om allemaal te lezen, maar het had wel een goede meerwaarde voor het verhaal. Zo kreeg ik een nog beter beeld van wat mensen in de oorlog hebben meegemaakt, en hoe heftig dit was.
Dit heeft me wel echt soms de rillingen over het lijf bezorgt, omdat je door de manier van schrijven echt bijna voelde wat de mensen hebben meegemaakt.
Ik vond de wisseling tussen de personages van Minnie en Douwe erg goed geplaatst. Ze hadden samen een leven, maar door de oorlog ook allebei apart.
De titel lijkt vrij weinig met het verhaal te maken te hebben, maar dit wordt er toch op een hele mooie manier in verwerkt. Ik vind dat Karin dat zeer goed en sterk gedaan heeft.

Het verhaal heeft me ook weer even laten beseffen dat we soms wat meer tevreden moeten zijn over het leven wat we momenteel hebben, ook al is het niet altijd rozengeur en manenschijn.
Ik zou dit boek zeker aanraden als je geïnteresseerd bent in de 2e Wereldoorlog, maar ook zeker als je geschiedenis houdt.

Ik wil Karin nogmaals bedanken voor het toesturen van het boek. Het heeft me zeker niet teleurgesteld en ik ben erg blij dat ik het boek heb gelezen!

Sharon8

08-07-2020 Mooie oorlogsroman 4****

Dit is een mooie en ontroerende oorlogsroman die gedeeltelijk gebaseerd is op het leven van de grootouders van schrijfster Karin Driegen. Dit boek vertelt het verhaal van een gezin dat leeft in Groningen ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. De moeder Minnie is een Duitse vrouw en haar Nederlandse man Douwe zit bij het verzet. Ze hebben samen vier kinderen waarvan de oudste zoon ondergedoken zit. Dit boek geeft heel goed de strijd weer van dit koppel/gezin in deze verschrikkelijk tijd. Een rode draad in het verhaal is het innerlijke conflict dat Minnie steeds met zich meedraagt: Duitsland is niet enkel haar thuisland het is ook de vijand.
Het boek leest vlot en het is interessant om te lezen doordat de hoofdstukken afwisselend geschreven zijn vanuit het perspectief van Minnie of van Douwe. Het boek bestaat eigenlijk uit twee delen. Deel 1 is het verhaal dat zich afspeelt tijdens de oorlog. Deel 2 is het verhaal dat zich afspeelt 20 jaar later. In dit deel is het verhaal geschreven vanuit het perspectief van oma Minnie.
Er was 1 zin in het verhaal dat me erg opviel en zal bijblijven: Ze kunnen je alles afnemen maar ze kunnen niet bij je herinneringen. En die zijn goud waard!

Dorien Sigin

09-07-2020 Een absolute aanrader 4****

‘Er zijn van die momenten in het leven dat de onomkeerbaarheid van het lot haarscherp is. Dat je er onafwendbaar op afstuurt, net zoals de kapitein van de Titanic. De ogenschijnlijke rust, de verlamming als je geen kant meer uitkunt. Een hert bevroren in het licht van een koplamp.’

‘Waarom moet ik u tegen jou zeggen?’ is de debuutroman van auteur Karin Driegen en volgt het verhaal van de Nederlandse verzetsstrijder Douwe en zijn vrouw Minnie, een Duitse immigrante. Samen met hun kinderen wonen zij in een dorpje op de grens van Groningen en Duitsland. Terwijl Douwe bij het verzet zit en daar probeert om zo veel mogelijk onderduikers van onderdak en voedsel te voorzien, doet Minnie haar best om hun gezin draaiende te houden terwijl zij het door haar Duitse afkomst niet makkelijk heeft binnen de gemeenschap.

Driegen wisselt in korte hoofdstukken de verhalen van Douwe en Minnie af en laat de lezer zien wat voor impact de Tweede Wereldoorlog heeft op een gezin en op een huwelijk. Douwe is veel van huis doordat hij naast zijn ‘gewone’ werk druk is met zijn taken voor het verzet. Hij vertelt Minnie niets over wat zijn taken precies zijn en wat hem bezig houdt, uit angst dat zij daardoor meer gevaar zou gaan lopen. Maar juist door dit gebrek aan communicatie tussen de twee raakt Minnie achterdochtig; ze verdenkt haar echtgenoot van een verhouding met een koerierster.

Driegen heeft voor een bijzondere, maar zeer geslaagde opbouw van het verhaal gekozen. Aan het begin van het boek was ik namelijk bang dat het al weten dat Douwe uiteindelijk gefusilleerd werd de spanning uit het verhaal zou halen. Hoewel het verhaal inderdaad in het begin wat langzaam op gang komt, slaat dit na een aantal hoofdstukken volledig om en wordt duidelijk dat juist het al weten van het lot van Douwe je nieuwsgierig maakt naar wat hier allemaal aan vooraf is gegaan. De fijne schrijfstijl van Driegen die dicht bij de personages blijft en prachtig de twijfels en emoties van zowel Douwe als Minnie beschrijft zorgt er voor dat je in het boek wordt gezogen en het na de eerste hoofdstukken niet meer kunt wegleggen. Waar ik eerst een boek had verwacht dat zich met name richt op de oorlog zelf, is ‘Waarom moet ik u tegen jou zeggen?’ juist een boek dat zich richt op de impact die de Tweede Wereldoorlog heeft gehad op een gezin, een huwelijk en op de individu. En dat maakt de debuutroman van Karin Driegen dan ook een absolute aanrader.

Natasja Kroes

11-07-2020 Een prachtige oorlogsroman 4****

Een prachtig debuut van Karin Driegen. Een mooi verhaal dat afspeelde tijdens de tweede wereld oorlog en gebaseerd is op de grootouders van de schrijfster. De personages zijn goed uitgewerkt waardoor je heerlijk met ze meeleeft. Het boek geeft een mooi beeld hoe een gezin de tweede wereld oorlog doorging. De hoofdstukken zijn kort waardoor je er zo door heen gaat.

Het verhaal speelt zich af in Groningen tijdens maar ook na de tweede wereld oorlog. Minnie komt uit Duitsland en trouwt met de verzetsstrijder Douwe. Minnie heeft het best zwaar in deze moeilijke tijd. Ze voelt zich ongelukkig als een Duitser in Nederland, maar probeert om er het beste van te maken. Duitsland is niet enkel haar thuisland het is ook de vijand. Ook blijft er constante dreiging en is er weinig eten. Douwe werkt ‘s nachts voor het verzet, hier weet Minnie weinig van af. Zij verdenkt dat haar man vreemd gaat.

Het tweede deel van het boek gaat voornamelijk over Oma Minnie dit speelt zich 20 jaar later af. Op een dag krijgt zij een belangrijke brief, de inhoud wilt zij nog niet delen met haar familie. Pas na haar dood zullen de kinderen weten wat er in de brief stond.

Anouk

 

18-07-2020 Een aangrijpend en oprecht mooi verhaal! 5*****

Ik kreeg van Karin Driegen de vraag of ik haar boek wilde lezen, daar hoefde ik niet lang over na te denken. Dank daarvoor.

Douwe en Mien/Minnie wonen in een dorp in de buurt bij Groningen. Douwe werkt op het douane kantoor en daarnaast in het verzet. Hij helpt onderduikers aan onderduikadressen en voorziet hen van eten en voedselbonnen. Mien is geboren in Duitsland en getrouwd met Douwe. Samen hebben 4 kinderen, waarvan de oudste Frits zit ondergedoken.
Douwe vecht voor de vrijheid en Mien zet alles op alles om haar gezin te voeden. Als ze haar man verdenkt van een verhouding met een koerierster, raakt ze vertwijfeld en wordt verteerd door jaloezie.
Vlak voor de bevrijding wordt Douwe verraden, gepakt door de Duitsers en gefusilleerd. Mien wordt gekweld door schuldgevoelens als blijkt dat haar achterdocht ongegrond was. Kan ze zichzelf ooit vergeven?

Wat een oprecht en aangrijpend boek om te lezen over een familie die worstelt met liefde en vertrouwen in tijden van oorlog. Een gezin dat alles met de beste bedoelingen doet, maar door het niet met elkaar te bespreken niet begrijpen waarom ze doen zoals ze doen. Waardoor vertrouwen wordt geschaad en er achterdocht ontstaat. Hierdoor ontstaat er een kloof in de liefde tussen Douwe en Mien. Aan de andere kant zijn de beide hoofdpersonen zo moedig. Douwe door zijn acties binnen het verzet en Mien door met de weinige middelen ervoor te zorgen dat haar gezin overeind blijft. En voor dorpsbewoners klaar te staan waar nodig.
Dit boek beschrijft erg goed het dagelijks leven tijdens de oorlog. En vooral wat de oorlog doet binnen een gezin waarbij Mien Duits is en Douwe in het verzet zit.

Het is op een prettige manier geschreven waardoor het boek vlot leest.

Het tweede deel van het boek is het leven van Mien na de oorlog. Je leest hoe haar leven dagelijks wordt beïnvloed door de oorlog en dat haar kinderen er heel anders mee omgaan.
En dan het einde van het boek, zo mooi geschreven. De brief die antwoorden geeft op al je vragen die er op dat moment nog zijn.
Ik heb genoten van dit boek! Echt een aanrader.

Linda 82

 

18-07-2020 Een ijzersterk debuut over een gezin dat de oorlog tracht te trotseren 4****

Minnie en Douwe Driest wonen met hun vier kinderen in een Gronings dorp, vlakbij de Duitse grens. Minnie is een ijverige en hardwerkende vrouw, die zich goed heeft weten aan te passen aan de Nederlandse gewoontes, enkel haar accent verraadt haar afkomst. Tegen het einde van de oorlog proberen Minnie en Douwe elk op hun eigen manier het hoofd boven water te houden. Met alles wat Minnie weet te verzamelen probeert ze haar gezin te voeden en met alle kracht die ze nog heeft haar huishouden op orde te houden. Douwe maakt zich nuttig in het verzet, maar raakt daardoor steeds verder verwijderd van zijn gezin. Hij is veel van huis wat zelfs lijdt tot vermoedens van ontrouw bij Minnie. Met nog enkele weken te gaan tot het einde van de oorlog wordt Douwe opgepakt, gemarteld en gefusilleerd. De strijd van Minnie begint daarna pas, ze moet zichzelf leren vergeven, maar vooral ook leren leven zonder haar man.

Karin Driegen (1961) studeerde kunstgeschiedenis en gaf tekenles op middelbare scholen. Inmiddels woont Driegen met haar man en kinderen in Engeland en heeft ze zich volledig op het schrijversvak gestort. Waarom moet ik u tegen jou zeggen is haar debuut roman dat het aangrijpende verhaal vertelt van haar opa die als verzetsstrijder streed tegen geweld en onrecht, en haar uit Duitsland afkomstige oma die zo haar eigen strijd leverde.

Waarom moet ik u tegen jou zeggen is opgedeeld in twee delen. Allereerst lezen we over de periode tijdens de oorlog. Daarin krijgen we als lezers veel mee over hoe het er die periode aan toe ging in Oost-Groningen. Over de misstanden van de Duitsers, het gevangenschap van Douwe, de activiteiten van het verzet, de vlucht voor oorlogsgeweld. Maar Driegen schrijft ook over alledaagse zaken. Over de ijskou van de winter, hoe moeilijk het is om eten te krijgen en hoe kinderen gewoon kinderen blijven. Hoe ze blijven groeien en kleding te klein wordt, maar ook hoe ze proberen de dag door te komen door te struinen over het land, te helpen bij buren of te schaatsen. De kleine details, het dialect dat wordt gesproken en het Duits van Minnie maken dat het verhaal gaat leven en ook de oorlog een tastbaar wordt.

De korte hoofdstukken beschrijven een tijdsspanne van 21 februari tot en met 24 april 1945, de dag waarop hun dorp werd bevrijd. Afwisselend worden de hoofdstukken vanuit Minnie en Douwe verteld, waardoor we van beiden een idee krijgen hoe zij de oorlog hebben beleefd. Hierdoor komen personages en setting nog meer tot leven. Ondanks dat Douwe niet veel met zijn vrouw praat, wordt voor de lezer wel heel duidelijk wat er in hem omging en wat hem houvast gaf om tijdens martelingen zijn kameraden niet te verraden.

In het tweede deel van het boek leven we mee met Minnie gedurende de jaren na de oorlog. Haar kinderen en kleinkinderen houden haar op de been en ook het werk als coupeuse geeft haar een beetje voldoening. Wel wordt pijnlijk duidelijk dat de oorlog voor slachtoffers jaren later nog door raast, terwijl nieuwe generaties hun interesse erin verliezen. Minnie heeft in die zin weinig steun van haar kinderen, ze kan niet met hen praten over dat wat er in de oorlog is gebeurd.

Driegen bouwt het verhaal langzaam op, waardoor het plot in het begin wat traag verloopt. Maar door de korte hoofdstukken en de afwisseling in vertelperspectief, boeit het gelijk. De schrijfstijl van Driegen kan gedetailleerd genoemd worden, toch is het verhaal nergens langdradig en zorgen de details er juist voor dat het geen enkele moeite kost je in te leven in de situatie van het gezin. Het geheel is zeer prettig leesbaar.
Waarom moet ik u tegen jou zeggen is een historische roman, maar het feit dat het gebaseerd is op het ware verhaal van twee “gewone” Nederlandse mensen maakt het boek extra bijzonder om te lezen.

Karin Driegen zet met Waarom moet ik u tegen jou zeggen een prachtige, emotionele doch heftige roman neer. Een aanrader!

Sanne de Graaf (Hebban recensent)

Scroll naar top